Kenteken | |
Kmstand |
Kenteken | |
Kmstand | |
Naam | |
Kenteken | |
Kmstand | |
Naam | |
Misschien heb je wel eens gehoord van de term ‘cataloguswaarde auto’ of 'RDW cataloguswaarde'. Deze term slaat op de officiële prijs van de personenauto of bestelauto, die geldt op de datum dat het kenteken deel 1 is afgegeven voor het voertuig. De cataloguswaarde van de auto is inclusief BTW, BPM en accessoires die door of namens de fabrikant of importeur zijn aangebracht, nog voordat deel 1 van het kenteken is afgegeven. Zeker omdat er ook veel andere termen zijn om de auto waarde van een voertuig aan te geven, kan het verwarrend zijn om een weg te vinden door de vele termen. Zo kun je een auto waarde ook aanduiden met een aanschafwaarde, een nieuwwaarde en een dagwaarde: begrippen die allemaal andere betekenissen hebben. Wil je voor eens en voor altijd echt goed het verschil herkennen tussen de diverse begrippen? Lees dan op deze pagina meer over de verschillen tussen de auto cataloguswaarde in vergelijking met de aanschafwaarde, de dagwaarde en de nieuwwaarde van een auto. Zeker als je van plan bent om een nieuwe auto te kopen, is het verstandig om je in te lezen in de betekenis van de diverse begrippen op het gebied van auto waarde.
De dagwaarde van een auto is de waarde van wat de auto vandaag opbrengt. Dit is een andere waarde dan de cataloguswaarde van een auto, want dit is de waarde die de auto nieuw van de fabriek of de dealer kost (voor het uitgeven van het kenteken deel 1). Omdat de dagwaarde verminderd kan worden door afschrijvingen en verouderde technieken, is de dagwaarde van een auto altijd lager dan de cataloguswaarde auto. Zelfs als je maar een paar weken in een gloednieuwe auto hebt rondgereden of de auto bijna alleen in de garage hebt laten staan, is de dagwaarde van jouw auto al niet meer hetzelfde als de cataloguswaarde van een auto. Dit komt simpelweg omdat de waarde van een auto langzaam vermindert, ook als je er nauwelijks in rijdt. Deze waardevermindering wordt ook wel afschrijving genoemd. De cataloguswaarde is dus alleen van toepassing op een ongebruikte auto en de dagwaarde op een gebruikte auto. Ga je een nieuwe auto kopen of wil je weten wat een auto nieuw waard was, dan is de cataloguswaarde interessant. Ben je van plan een occasion te kopen, dan is het interessant om te kijken wat deze vandaag de dag waard is. Dat doe je door de auto dagwaarde opvraag te doen.
De aanschafwaarde van een auto, ook wel de aanschafprijs genoemd, is het bedrag dat jij of de vorige eigenaar voor de auto hebt betaald. In het geval van een door jouw aangeschafte auto is dit dus het bedrag dat op de factuur van jouw auto staat en die jij hebt betaald om jouw auto te ontvangen. Wil je weten wat de vorige eigenaar ervoor heeft betaald, dan heb je interesse in de aanschafwaarde van de vorige eigenaar. Nu denk je misschien dat deze waarde hetzelfde is als de cataloguswaarde van jouw auto, maar dit hoeft niet het geval te zijn. De aanschafwaarde van jouw auto kan namelijk lager zijn, bijvoorbeeld omdat je een korting hebt gekregen bij de aanschaf van jouw nieuwe auto of een tweedehands auto hebt gekocht. In sommige gevallen is de cataloguswaarde auto hetzelfde als de aanschafwaarde van een auto, maar dit is dus lang niet altijd het geval en kan alleen bij aanschaf van een nieuwe auto. Wel kun kun je de cataloguswaarde als indicatie gebruiken, stel je kunt een occasion kopen van de eerste eigenaar, dan is de cataloguswaarde een goede indicatie van de aanschafprijs. Heeft de auto meerdere eigenaren gehad, dan kun je de cataloguswaarde opvragen en de vraagprijs hier vanaf halen om te berekenen hoeveel afschrijving de auto heeft gehad. Handig om te weten, vragen naar een bon is altijd handig omdat je dan kunt controleren waar de vorige eigenaar de auto heeft gekocht. Eventueel kun je dan zelfs nog contact opnemen met de verkopende garage. Je kunt hier informatie inwinnen over de auto, denk bijvoorbeeld aan onderhoudshistorie, verwacht onderhoud en de vorige eigenaar. Je krijgt dus informatie over de aanschafprijs maar ook belangrijke achtergrond informatie over de auto zelf.
De nieuwwaarde van een auto is weer iets anders dan de cataloguswaarde van een auto. Zo is de nieuwwaarde van een auto het bedrag dat je nu nodig hebt om een nieuwe, soortgelijke auto te kopen als je kiest voor nieuwe auto kopen. Kortom: een nieuwwaarde is eigenlijk niet alleen de waarde van een nieuwe, soortgelijke auto, maar kan ook wel een opnieuwwaarde worden genoemd. Wil je een nieuwe auto kopen, dan is het verstandig om zo veel mogelijk informatie over deze auto te vergaren. Dit betekent dat je niet alleen weet wat de cataloguswaarde van een auto is, maar dat je ook op de hoogte bent van de aanschafwaarde van een auto, de nieuwwaarde van een auto en indien je een tweedehands auto aanschaft, de dagwaarde van een auto. Pas als je inzicht hebt in alle gegevens met betrekking tot de auto waarde van een auto, kun je namelijk een goede keuze maken bij nieuwe auto kopen.
Nu je weet dat er een verschil zit tussen de nieuwwaarde, de aanschafwaarde en de cataloguswaarde kunnen we dieper in op de materie. Op het moment dat je een nieuwe auto gaat kopen is de cataloguswaarde een indicatie, op basis hiervan kun je nagaan of de auto binnen je budget past. Uiteindelijk ga je met de verkoper om de tafel en kom je tot een aanschafwaarde nieuwe auto, ofwel de nieuwwaarde wordt vastgesteld voor dat moment. Belangrijk om te weten is dat je marge hebt om te onderhandelen, zowel op nieuwe als tweedehands auto's is altijd ruimte voor onderhandeling. Onderhandel je niet, dan heb je altijd teveel betaald. Wees je er dus van bewust dat de RDW cataloguswaarde een indicatieve prijs is verkregen via de fabrikant. De nieuwwaarde en de cataloguswaarde verschillen in hoogte omdat de een een vaste prijs is en de ander de prijs na onderhandeling en uitkiezen van opties. Ga je een auto kopen? Succes bij de onderhandeling, vergeet niet om flink af te dingen.